מהו ייעוץ-טרום גירושין?
ייעוץ-טרום גירושין הנו תהליך שמתאים לנשים או גברים שמתלבטים לגבי גירושין, כלומר הם עצמם עדיין לא החליטו שזה מה שהם רוצים, אבל רוצים להיות מוכנים לתהליך במידה והוא יתרחש.
כתבתי על מירה (שם בדוי) שבפגישת הייעוץ הראשונה איתי, הבינה שבעוד שהיא מתבלטת לגבי הנישואין שלה, בן הזוג שלה כבר נוקט בצעדים ממשיים, כהכנה להליכי גירושין, כגון לאסוף חומר ומסמכים, להקליט אותה ולנסות לגרום לה לומר דברים מסוימים שמתאימים לו, וכו’.
אנשים רבים שחווים משבר בחיי הנישואין, באופן טבעי רוצים לשקם את הזוגיות. לשם כך אפשר לפנות לטיפול זוגי. אבל, מה יקרה אם הטיפול לא יצליח? או אם בן/בת הזוג יחליטו בעוד זמן קצר שהם דווקא רוצים להתגרש במקום לעבוד על הזוגיות? במקרה כזה, נמצא את עצמנו בתוך תהליך גירושין, גם אם זו לא הייתה הבחירה הראשונה שלנו. ואם כבר תהליך גירושין, עדיף שנגיע אליו מוכנים.
למה הכוונה “מוכנים”? תהליך גירושין הוא כמו בניית בניין – קודם מחליטים מה רוצים לבנות, אחר כך מכינים תוכניות, ואז מניחים את היסודות. אם משהו לקוי בתוכניות או ביסודות, כל הבניין עלול לקרוס. תהליך ייעוץ-טרום-גירושין, הוא הכנת תוכניות למקרה שנתגרש, והנחת היסודות לתהליך גירושין אופטימלי מבחינתנו. בהנחה ומחר מתגרשים, מה הייתי רוצה שיקרה? מה חשוב לי? למשל, איך הייתי רוצה שזמני השהות של הילדים יתחלקו ביני לבין בן/בת הזוג? איך הייתי רוצה שהרכוש יתחלק? וכו’.
אחת הפעולות הראשונות היא איסוף מידע. יש אנשים שבכלל לא יודעים מהו סך הרכוש המשפחתי, איפה מופקדים כספים מסוימים, האם העסק של בן/בת הזוג מנוהל באמצעות חברה? מהן הזכויות הסוציאליות והפנסיוניות של בן/בת הזוג שלי? כמה כסף עולים הילדים כל חודש? ועוד.
נדבך חשוב בייעוץ, הוא לדעת ממה להיזהר. איך לזהות מניפולציות שיתכן ובן/בת הזוג נוקטים בהן (כמו הדוגמא עליה כתבתי בפוסט הקודם, של הקלטת שיחות וניסיון “לדובב” אותנו לומר דברים שאחר כך עלולים לשמש נגדנו) ולהמנע מליפול בפח.
אם אנחנו מתכוננים כמו שצריך, אפילו שאנחנו לא רוצים להתגרש, אבל במקרה ובכל זאת נגיע לגירושין, אנחנו מעלים באופן משמעותי את הסיכוי לכך שהליך הגירושין יהיה קל יותר מבחינתנו ושהתוצאות שלו יתאמו את הרצונות והצרכים שלנו.
יש הרבה חוכמה באמרה העתיקה, שמי שרוצה שלום שיתכונן למלחמה. תהליך ייעוץ-טרום-גירושין, הוא בדיוק ההכנה הזאת.