החשיבות הקריטית של בקשה ליישוב סכסוך
מאת עו״ד אילן יעקובוביץ
“זהו זה. החלטתי. אני רוצה להתגרש!” כך התחילה את השיחה איתי טלי (שם בדוי), לקוחה ותיקה. טלי המשיכה ואמרה שהיא שלמה ורגועה עם ההחלטה, לאחר תהליך ההתלבטות והמחשבה המקיף שעברה באחרונה, ושבו ליוויתי אותה. כעת, שואלת טלי – מה עלי לעשות עכשיו?
טוב שטלי העלתה את השאלה – יש חשיבות עצומה לפעולה מהירה בתחילת הדרך, פעולה שלעיתים עשויה להכריע את גורל מערכת היחסים העתידית של בני הזוג, כגרושים.
למרות שלא תמיד נדרשת פניה למערכת המשפט על מנת להכריע בין בני זוג שמתגרשים, הרי שלעיתים אין מנוס מפניה לערכאות. לטובת מקרים שבהם נדרשת פניה כזו ועל מנת להבטיח שהסכסוך יידון בערכאה “הנכונה” עבור הצד היוזם, אני ממליץ לנקוט מיידית בהליך של הגשת “בקשה ליישוב סכסוך”.
ואסביר – קיימים הבדלי גישות והבדלים בפסיקה בין בתי המשפט לענייני משפחה לבין בתי הדין הרבניים, ששניהם מוסמכים לדון בנושאים הקשורים לגירושין וזכויות הצדדים. לכן חיוני להבטיח את “תפיסת הערכאה הנכונה” שתקנה לצד היוזם את האפשרות לבחור את הערכאה שבה יידון התיק, אם כן יידרש דיון.
כיום אין אפשרות לפתוח תיק בערכאה המועדפת, אלא החוק מחייב להגיש בקשה לניסיון גישור בין הצדדים בטרם הגשת תביעה לערכאות. זוהי “בקשה ליישוב הסכסוך”. החוק קובע גם כי מי שהגיש ראשון את אותה בקשה פשוטה יש לו “זכות קדימה” להגשת תביעות לערכאה שיבחר – לבית המשפט או בית הדין, במקרה והגישור לא מצליח.
אז מה צריך לעשות כדי להשיג זכות ראשונים? ההמלצה החד משמעית היום היא להגיש מיד בקשה ליישוב הסכסוך, ואז לנהל משא ומתן עם הצד השני. אם המשא ומתן יצליח, מה טוב. אם לא יצליח, השגנו יתרון משמעותי וחשוב שמאפשר לנו לבחור היכן יתבררו התביעות בין הצדדים באופן שמשרת את האינטרסים שלנו בצורה הטובה ביותר.
בקשה ליישוב סכסוך כוללת מילוי טופס קצר בן עמוד אחד שניתן להגישו בתוך דקות וכרוכה בתשלום אגרה של 100 ש”ח. זהו הליך קל ופשוט שעשוי לתת יתרון מהותי ומשמעותי בהמשך הדרך.